Co si v porodnici musím nechat líbit

06.06.2009 15:17

Některé nastávající maminky stále ještě počítají s tím, že musí v porodnici automaticky „splnit“ přání personálu a nechat se před porodem oholit, dát si klystýr a „nadopovat“ se nejrůznějšími analgetiky. Skutečnost je však taková, že všechna tato opatření vůbec akceptovat nemusíte.

Ve většině případů lékaři přivítají holení a klystýr, protože z praktických i hygienických důvodů porod usnadní. Ovšem tam, kde porod probíhá fyziologicky, není nutné přijmout ani léky na potlačení bolesti, ani látku na posílení děložní činnosti. Povinné není ani nastřižení hráze. Lékaři by měli nastávající mamince, pokud u ní porod probíhá fyziologicky, vyhovět. Jestliže však zjistí, že by se při prořezávání hlavičky dítěte mohla hráz samovolně natrhnout, většinou k nastřižení dojde. Co si však žena přát před příchodem do porodnice nemůže, je automatické provedení císařského řezu. Každý císařský řez je totiž operace, která ve svém důsledku jednak prodlužuje rekonvalescenci ženy po porodu a jednak je rizikovým faktorem pro další možná těhotenství. K porodu císařským řezem přistupují lékaři při zdravotních problémech ženy či plodu anebo v situacích, kdy je žena v těžkém psychickém stresu.

Informovaný souhlas
Často se hovoří o takzvaném informovaném souhlasu, tedy vlastně papíru, který ženy podepisují jako stvrzení toho, že vědí, co je v porodnici čeká. Je to většinou speciální dotazník, do nějž vyplňují údaje o své anamnéze pro anesteziologa. Informace využijí lékaři jen v případě komplikace porodu, kdy by museli ženě nečekaně podat například spinální nebo celkovou anestezii. Vyplnění dotazníku není povinné, ovšem lékaři jej vzhledem k bezpečnosti doporučují.

Přinese-li si žena do porodnice takzvaný porodní plán, tedy seznam žádaných postupů či přístupů k porodu, který nastávající maminka většinou sestavuje s dulou nebo svou porodní asistentkou, snaží se ho lékaři v rámci fyziologického porodu akceptovat. Do porodního plánu si zapisují ženy například to, že si nepřeji klystýr či léky proti bolesti.

Horkým tématem je i očkování novorozeňat proti tuberkulóze (TBC), které se například v Německu neprovádí. Proti TBC se očkuje od 4. dne života dítěte. Jestliže toto očkování maminka odmítne, podepisuje prohlášení, že ji lékaři poučili o všech rizicích z toho plynoucích a že může své rozhodnutí „napravit“ do 6 týdnů na kalmetizační stanici (ordinaci, kde se očkuje proti TBC) v místě bydliště. Jestliže žena odmítne i tuto variantu, hrozí jí za její volbu podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví trest.

 

 

 

zdroj: www.babyweb.cz