Doklady nutné pro zapsání dítěte do matriky

06.06.2009 15:04

V současné době se téměř každá žena očekávající porod má možnost seznámit s porodnicí na tzv. informační schůzce, kterou jednotlivá porodnická pracoviště pořádají. Mimo jiné se na těchto schůzkách dozví i o dokladech, které má k porodu přinést, aby mohl být jejímu děťátku bez problému vystaven rodný list.

Kromě dokladů týkajících se samotného porodu (kartička pojištěnce, těhotenská průkazka, zpráva z jednotlivých vyšetření, dotazník k odběru pupečníkové krve apod.), musí mít s sebou následující doklady:

Všechny ženy:
o Občanský průkaz (cizinky pas)
o Prohlášení o jménu dítěte –
Dále pak předkládají:
Provdané ženy
o Oddací list - ten je předkládán z důvodu určení (zapsání) příjmení dítěte, o němž se musí manželé při sňatku shodnout, a které je v oddacím listě uvedeno.
Svobodné ženy
o Doklad o určení otcovství - v případě, že matka žádá, dítě mělo po otci příjmení
Rozvedené ženy
o Rozvodový rozsudek s doložkou právní moci
o Doklad o určení otcovství, případně popření otcovství bývalého manžela, narodilo-li se dítě v době do 300 dnů od rozvodu manželství
Ovdovělé ženy
o Úmrtní list manžela
o Doklad o určení otcovství, případně popření otcovství, narodilo-li se dítě v době do 300 dnů od zániku manželství

Všechny doklady předá porodnice matrice. Ta přidělí dítěti rodné číslo a vystaví rodný list. I když některé porodnice jsou schopny sdělit matce rodné číslo dítěte ještě před obdržením rodného listu, ne vždy toto rodné číslo odpovídá nakonec rodnému číslu vygenerovanému matrikou. Je proto třeba vyčkat na doručení rodného listu. Rodný list odesílá matrika, jsou-li jí řádně předloženy všechny doklady, matce dítěte (či jiné kontaktní osobě) na adresu uvedenou v prohlášení o jménu dítěte a to většinou do 1 týdne.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Prohlášení o jménu dítěte - tento formulář dostanete povětšinou již v těhotenské poradně. Do formuláře vyplníte Vámi zvolené jméno dítěte. Formulář musí být podepsán oběma rodiči. V případě, že toto prohlášení nestihnete do porodu dítěte vyplnit a oba podepsat, je možné tak učinit ještě ihned po porodu, dříve než jsou všechny doklady předány matrice k vystavení rodného listu a určení rodného čísla dítěte. V případě, že by jeden z rodičů tuto dohodu nepodepsal, dítěti by nemohlo být zapsáno v matrice jméno a bylo by v rodném listě uvedeno před příjmením slovo „nepojmenován“ či „neurčeno“.

2. Určení otcovství v tomto případě lze otcovství určit již k nenarozenému dítěti, a to tzv. souhlasným prohlášením rodičů učiněným před matričním úřadem. Matriční úřad vystaví o určení otcovství doklad, v němž je určeno i příjmení dítěte. V ostatních případech bývá určení otcovství složitější.

 

 

 

zdroj: www.babyweb.cz