Porodní plán

06.06.2009 15:06

Naplánovat se dá dovolená u moře, snad i profesní kariéra nebo nákup. Jde ale dopředu naplánovat věc tak nepředvídatelnou jako je porod? Přesný průběh narození vašeho miminka samozřejmě řídí příroda, vy do něj ale můžete zasáhnout právě tím, že si dopředu určíte, jak byste chtěla, aby probíhal. Chcete rodit v „klasické“ poloze, nebo upřednostňuje alternativní způsob, přejete si přirozený porod bez medikamentů, ráda byste měla u sebe své blízké nebo dulu? Pak si vytvořte seznam vašich přání a sdělte jednotlivé body lékařům ve vaší porodnici. Konzultantkou pro vypracování takzvaného porodního plánu vám může být buď dula nebo váš lékař. Porodní plán je ostatně užitečný i při výběru vhodné porodnice.

Plán, nebo spíš přání?
Podle některých odborníků by se porodní plán neměl nazývat plánem, ale spíš přáním. Stejný názor zastává i dula Vlasta Jirásková. „Porod se nedá nijak naplánovat, proto raději říkám porodní přání. Při jeho sestavování jde vlastně o to, aby si žena s partnerem uvědomili, na čem jim při porodu záleží. Je to zároveň podklad k jednání s vybranou porodnicí, aby jim lékaři vyšli vstříc.“ Vlasta Jirásková se během své praxe většinou setkává výhradně s těmi páry, které porodní plán sepisují. Jsou ale i maminky, které k porodu podobný dokument nepotřebovaly. „Porodní plán jsem neměla, protože mi to přišlo zbytečné. Speciálně u porodu podle mě věci neprobíhají podle toho, jak si to člověk naplánuje. Věřím ale, že porodní plán může některé ženy uklidnit a dát jim větší jistotu,“ míní maminka Eva Kolářová.

TOP 10 mezi požadavky rodičů
Při sestavování porodního plánu se přáním meze nekladou. Nejčastěji si rodiče přejí, aby nebyli po porodu vůbec odděleni od dítěte. „Sice s ním jsou na porodním sále třeba ještě dvě hodiny, ale přesto později sestřičky trvají na tom, že dítě vykoupou a odnesou ho. V těchto případech se přání rodičů nedaří ještě stále prosadit,“ říká Jirásková.
Mezi nejfrekventovanější přání patří také nedostat žádnou medikaci. Matky také trvají na tom, aby nebyl předčasně přerušován pupečník, ale aby se nechal dopulzovat, teprve potom se zaškrtil a následně přestřihl. Pokud to bude pro dítě bezpečné, často si maminky nepřejí provést epizitomii.
V porodním plánu se ale mohou vyskytnout i jména osob, které chcete mít u sebe na porodním sále, dále se můžete zamyslet nad otázkou umělého vyvolání porodu. Partneři se vyjadřují také k císařskému řezu a případné anestezii. Můžete si také přát mít porod zaznamenán na fotografiích nebo videu, nemonitorovat trvale dítě, pokud to nevyžaduje situace. Můžete si určit také to, zda si přejete přiložit dítě k prsu co nejdříve po porodu.

Nechte se inspirovat
Přestože je porodní plán individuální záležitostí, lze se při jeho sestavování inspirovat seznamem porodních úkonů, které jsou nebo naopak nejsou vhodné pro přirozený porod. Kritéria, která uvádějí, co je pro porod příznivé a co by se mělo v ideálním případě dít, vypracovala organizace Coalition for Improving Maternity Services (Koalice za zlepšení porodnických služeb). Také je matkám k dispozici příručka Světové zdravotnické organizace (WHO) „Péče v průběhu normálního porodu“ (ke stažení na www.duly.cz nebo www.iham.cz) , která rozděluje zásah u porodů do čtyř kategorií založených na srovnávacích vědeckých studiích. V jedné kategorii jsou úkony, které se při porodu provádějí a jsou jednoznačně užitečné, další skupina představuje úkony jednoznačně škodlivé. Následuje seznam úkonů, které jsou často nesprávně užívány a ve čtvrté kategorii jsou ty úkony, pro jejichž zařazení zatím není dostatek podkladů. Z těchto principů rodiče mohou vycházet a následně sestavit i svůj plán.

Co je psáno, není dáno
Jestliže je matka informována o tom, jaká péče je pro matku i její dítě příznivá, jde si za tím.
Chtějí-li rodiče, aby se porod přizpůsobil jejich představám, je porodní plán jeden ze způsobů, jak si k tomu pomoci. Žena ovšem musí souhlasit se všemi zásadami a úkony, které lékaři provedou v zájmu jejím, i zájmu narozeného miminka. Proti vůli matky mohou ale lékaři jednat jen tehdy, pokud došlo k bezprostřednímu ohrození jejího zdraví, zdraví dítěte nebo života jednoho z nich.
Matky se svém porodním plánu proto uvádějí, že jsou si vědomy toho, že se porod může vyvinout jinak a bude potřeba ustoupit od jejich představ. Je totiž důležité si uvědomit, že plánu se nemusí člověk bod po bodu držet. Právě z toho důvodu, že se porod může nakonec vyvinout trošku jinak, než si to lidé představují.

Doporučená literatura (doporučila dula Vlasta Jirásková):

Znovuzrozený porod – Michel Odent
Zdravé těhotenství, přirozený porod – Ingeborg Stadelmann (s výhradami ke kapitole o kojení)
Průvodce přemýšlivé ženy na cestě k lepšímu porodu - Henci Goer
Porod s dulou – Marshall H. Klaus, John H. Kennel, Phyllis H. Klaus

Užitečné odkazy:
www.duly.cz
www.iham.cz
www.who.cz
www.motherfriendly.org

 

 

 

zdroj: www.babyweb.cz