Úleva v porodních bolestech

06.06.2009 15:14

Porod obvykle není bezbolestný, ale bolesti mají svůj účel. Každým stahem se blížíte narození svého dítěte. Nerozhodujte se předem definitivně, že nebudete nic brát proti porodním bolestem. Zda budete nějaký přípravek potřebovat, závisí i na tom, jak umíte bolest snášet. Můžete použít různé svépomocné metody, jestliže jsou však bolesti horší, než můžete snést, požádejte o nějaký utišující prostředek a nepřipouštějte si pocit jakési „porážky“.

Epidurální anestetikum
Uleví v bolestech tím, že dočasně znecitliví nervy v dolní části těla, osvědčuje se při zádových (křížových) bolestech, nepoužívá se ale ve všech porodnicích. Aplikaci je třeba velmi pečlivě načasovat, aby účinky odezněly do druhé doby porodní, jinak budete muset déle tlačit na vypuzení dítěte, což zvyšuje možnost nastřižení hráze a použití kleští.
Aplikace
Účinky epidurálního anestetika se projeví asi za 20 minut. Lékař vás požádá,
abyste v lehu na boku skrčila nohy až pod bradu. Záda se vám tím zakulatí a anestetikum se vpíchne přímo do spodní části zad. Kanyla se ponechá na místě, aby bylo možné anestetikum podle potřeby doplňovat. Účinky slábnou asi po dvou hodinách. Dostanete také kapací infúzi do paže a celý porod bude stále sledován přístroji. Váš pohyb bude možná omezený, některé nemocnice však již používají epidurální anestezii s možností pohybu po místnosti.
Účinky
Na vás: pokud epidurální anestetikum bude působit správným způsobem, nebudete cítit žádnou bolest a budete si plně uvědomovat všechno, co se děje. Některé ženy pociťují slabost a mají bolesti hlavy, které mohou přetrvávat několik hodin. Můžete mít také pocit „těžkých nohou“, který rovněž po několika hodinách zmizí.
Na dítě: žádné.

Inhalace
Inhalace směsi kyslíku s oxidem dusným („rajský plyn“). Potlačuje bolest, ale neodstraňuje ji úplně. Je užitečná v první době porodní.
Aplikace
Plyn se inhaluje buď trubičkou, nebo maskou, kterou si přitisknete k nosu a ústům; je napojena potrubím na válec s plynem. Účinky jsou maximální asi za půl minuty, proto se nadechněte vždy před začátkem kontrakce.
Účinky
Na vás: plyn pouze utlumí ostří bolesti, což někdy nestačí. Někdy vyvolává pocit lehké opilosti, jindy se dostavuje nevolnost.
Na dítě:
Žádné.

Pethidin (Dolsin)
Aplikuje se obvykle velmi záhy v první době porodní, zvláště máte-li obavy nebo nedokážete-li se uvolnit. Přípravek tlumí bolest jen málo.
Aplikace
Aplikuje se injekční stříkačkou do hýždě nebo stehna.
Účinky
Na vás: začne působit asi za 20 minut a účinek trvá dvě až tři hodiny. U některých žen se dostavuje zklidnění, uvolnění, někdy slabá ospalost; přesto si je žena vědoma všeho, co se kolem ní děje. Jiné ženy si stěžují, že se nedokážou kontrolovat a mají pocit opilosti, může se dostavit i zvracení.
Na dítě: jestliže je pethidin podán nedlouho před porodem, může zpomalit dýchání dítěte, které bude i trochu ospalé. Dýchání se brzy po porodu upraví a ospalost odezní.

NPA
Zmírňuje bolest a stimuluje přirozený systém obrany těla proti bolestem pomocí impulsů elektrického proudu. Žena si obvykle nacvičí obsluhu přístroje během posledního měsíce
těhotenství.
Aplikace
Čtyři podložky s elektrodami se upevní na záda napříč přes nervy inervující dělohu. Podložky se za pomoci vodičů připojí na regulační zařízení, které žena drží v ruce a sama jím
reguluje sílu elektrického proudu.
Účinky:
Na vás: U některých žen NPA ulevuje v bolestech, zvláště je-li aplikován ihned od prvních stadií porodu. Jiné ženy si však stěžují, že jim nepomáhá vůbec. Při velmi intenzívních bolestech bývá neúčinný.
Na dítě: žádné.

 

 

 

zdroj: www.babyweb.cz