V čem jsou dnes rodičky jiné?

06.06.2009 15:00

„Dnes jsou jiné nejen maminky, ale i děti,“ přiznává primářka MUDr. Janka Bambasová z porodnice v Břeclavi. „Dřív bylo čtyřkilové dítě raritou, dnes není výjimkou čtyř a půl nebo pětikilové dítě. Je prostě jiná doba,“ dodává.

Výjimkou dnes také nejsou ani hodně velké maminky, a to s váhou 100 až 120 kilogramů. Spolupráce s maminkou je pak pro všechny mnohem náročnější.

Proč je porod pro maminku s velkou nadváhou těžší?
• hůře se pohybuje
• mívá větší dítě
• má riziko zánětu žil a vzniku trombózy
• musí zásobit krví sebe i plod, a to je zátěž na srdce
• kondice a pohyblivost je zhoršená

Po porodu záleží jen a jen na ženě samotné, co se sebou udělá. Zhubne jen ten, kdo opravdu chce. Stává se, že některé maminky k nám příště přijdou zrovna takové, jaké minule odešly.

Ulehčí porod dobrá tělesná kondice?

Ano, maminka lépe porod snáší, je šikovnější, může si vybírat úlevové polohy. Také to lépe udýchá.
V dnešní době však na konci těhotenství má většina žen neschopenku, protože je hodně rizikových rodiček kvůli věku a s tím spojenými nemocemi. Žena pak sedí doma, dívá se na televizi, papá a kondice je pryč. Hodně to souvisí s rozhledem a postojem k životu.

Tatínci u porodu
Nic by nemělo podléhat módní vlně, upozorňuje primářka. Někteří lidé jsou odolní, jiným krev a řev vadí. Někdo chce pomoct, a nemůže. Někdy jsou muži naopak překvapivě tvrdí a maminku hecují :“Co chceš jiného dělat?!“ Jindy naopak maminky podporují tatínky, aby se nebáli.
K porodům chodí asi padesát procent tatínků. Někteří pomáhají, jiní jsou tam zbytečně. Dvě třetiny jsou u porodu vlastně k ničemu.
Někdy si maminky berou k porodu kamarádku nebo maminku. Duly v břeclavském regionu moc nevídají.

A porodní plán?
Proč ne. Porodní plán ne vždy respektujeme, ale diskutujeme o něm. Lidé však často ani nevědí, co tam mají napsáno, protože jim to někdo zkrátka bez vysvětlení poradil.
V porodnici zásady fyziologického porodu běžně dodržujeme, není nutné to psát do porodního plánu, upozorňuje primářka.

Pomáhá i humor
K uvolnění je humor dobrý. „Personál si však musí dávat pozor, protože je to citlivá situace a někoho by mohlo to, co bychom my považovali v tu chvíli za vtipné, urazit," přiznává lékařka. "Někteří lidé jsou dobře nastaveni a slovní přestřelky mezi maminkou, tatínkem a personálem fungují."
Někdy je dobré smích udusit. Třeba když jedna maminka nedávno chtěla „spirituál“ místo epidurálu. Anebo na otázku: „Kde vám dělali ten první císařský řez?“ místo aby uvedla porodnici, ukáže si na podbřišek a odpoví: „Tady.“

 

 

 

zdroj: www.babyweb.cz