Zásady šestinedělí

06.06.2009 15:03

Zdravé šestinedělí

Prvních 6 týdnů s miminkem pro vás platí absolutní doba hájení! Ve vašem tělo probíhá hormonální kolotoč a máte málo spánku. Je to však kouzelná doba poznávání: Vaše miminko se seznamuje s životem a se svou rodinou. Vy pak potřebujete klid, podporu a volnost, aby sžívání a kojení co nejlépe probíhaly.

Zorganizujte si pomoc Nesnažte se být perfektní – mladé maminky vždy potřebovaly pomoc starších žen z rodiny, ze sousedství nebo z práce. Výpomoc v domácnosti vám usnadní start a zamezí konfliktům a pracovnímu přetížení. Neříkejte si, vždyť jsem přece doma, takže můžeme ušetřit. Maximálně – pokud pomoc v domácnosti převezme váš muž.

Návštěvy Všichni chtějí vidět miminko. Počkejte s tím, až se rozběhne všední režim. Šestinedělí rozhodně není doba vhodná pro návštěvy. Později můžete poslat kamarádce nebo prarodičům pozvánku k návštěvě miminka. Záznamník a hlasová schránka vás ochrání před vyrušováním.

Každý den cvičte Teď je tělo připraveno vrátit se zpět do původní formy. Právě v šestinedělí je nejúčinnější gymnastika podporující zavinování dělohy. Pořiďte si CD s cvičením: Cvičit denně 15 minut má mnohem větší efekt než jednou týdně hodinu, a také se to dá snáze vydržet – nejlépe dopoledne po kojení.

Baby blues Hormonální změny v prvních týdnech, nevyspalost a nová situace mohou vyvolat deprimující nálady: místo velkého štěstí přichází velký pláč. Není však důvod mít špatné svědomí – bavte se o tom, je to úplně normální. Potřebujete pomoc a možnost někomu se svěřit, hodně lásky a blízkost svého děťátka. Pokud však blues po 2–3 týdnech přejde v depresi, každopádně se poraďte s lékařem.

Prostě jen tak zůstaňte v posteli Ne náhodou se toto období nazývá šesti-„nedělí“: Pár dní nicnedělání vás znovu postaví na nohy a ulehčí vám začátek kojení. Role jsou jasně rozděleny: Starost o domácnost předáte jiným a vy se necháte hýčkat. Nečekejte na to, až vám to muž nabídne – musíte se o to přihlásit sama.

 

 

 

zdroj: www.babyweb.cz